ICJ Norge bidro til en vesentlig forbedret kriselov (koronaloven)

Flere av ICJs medlemmer var involvert i det hektiske arbeidet med å endre lovforslaget til ny fullmaktslov, den såkalte koronaloven.

ICJs styreleder Terje Einarsen var en av de juristene som umiddelbart reagerte på enigheten om en vidtgående fullmaktslov da lovforslaget ble kjent i offentligheten. Einarsen var også en av de juridiske eksperter som avga uttalelse i eget navn til Stortingets særskilte komité for å behandle spesielle saker vedrørende korona-krisen, mens styremedlem Vidar Strømme bidro til Advokatforeningens uttalelse til Stortinget.

Vedlagt Einarsens uttalelse var dessuten ICJs høringsuttalelse til Beredskapshjemmelsutvalgets utredning og forslag til en generell kriselov, som koronalovforslaget var modellert etter. Denne høringsuttalelsen ble derfor også et dokument i sluttfasen av Stortingets arbeid med å skrive om loven. I tillegg publiserte ICJs medlemmer Juni Solbrække, Vidar Strømme og Terje Einarsen en felles styregodkjent kronikk i Dagbladet samtidig som alle de åtte høringsuttalelsene kom inn til koronakomiteen.

En oppsummering av den dramatiske lovprosessen er gitt av Einarsen i en etterfølgende artikkel i Dagbladet.

Den observante leser har dessuten merket seg at ICJs forrige styreleder, advokat Jon Wessel-Aas, som nå sitter i Advokatforeningens hovedstyre, i et intervju i Advokatbladet uttalte at det var viktig at jurister reagerte og at Stortinget ba om innspill fra det uavhengige juridiske fagmiljøet i prosessen.

Del innlegget: