Sted: Deichman Bjørvika
Tidspunkt: 9. februar

Konferanse 9. februar: «En palestinsk stat – 75 år med brutte løfter. Retten til selvbestemmelse»

Prinsippet om selvbestemmelse ble først formulert i FN-pakten av 1945, og har deretter vært gjentatt som en uttalt rettighet. 75 år etter at FN stemte fram delingsplanen for Palestina 29. november 1947 med 33 mot 13 stemmer og 10 nøytrale, har palestinerne fortsatt ikke fått innfridd sine rettigheter etter internasjonal lov. Etter krigene i 1948 og 1967, har Israel okkupert hele det historiske Palestina og i strid med Genèvekonvensjonen bor det nå 700.000 israelere i de folkerettsstridige bosettingene på Vestbredden, inkludert Øst-Jerusalem. Fem millioner palestinere lever under den lengstvarende okkupasjonen i moderne tid.

Mens vi iverksetter politiske, økonomiske og militære tiltak for å støtte Ukraina i sitt krav om å opprettholde sin uavhengighet og for å sikre sin territorielle integritet etter internasjonal rett, blir det ikke tatt tilsvarende tiltak med tanke på palestinernes rett til selvbestemmelse.

På bakgrunn av dette arrangerer Forsvar folkeretten og Den internasjonale juristkommisjon-avdeling Norge (ICJ-Norge) konferansen «En palestinsk stat – 75 år med brutte løfter. Retten til selvbestemmelse» den 9. februar 2023 kl. 13.00-16.15 i Deichmansalen, Deichman Bjørvika, Anne Cath. Vestlys plass 1, Oslo.

Se Facebook-arrangementet her.

På konferansen deltar Francesca Albanese, FNs spesialrapportør for menneskerettigetssituasjonen på okkuperte palestinske territorier, Erling Rimestad, statssekretær ved Utenriksdepartementet, Terje Einarsen, folkerettsekspert og styreleder i ICJ-Norge, Jørgen Jensehaugen, seniorforsker ved PRIO med Midtøsten som spesialfelt, Ingrid Fiskaa, medlem av Stortingets utenriks- og forsvarskomite, Liv Tørres, leder av LOs internasjonale avdeling, Gaute Børstad Skjervø, nestleder i AUF og Line Khateeb, leder av Palestinakomiteen i Norge.

Del innlegget: