Vi mener Den internasjonale straffedomstolen (ICC) har myndighet til å utstede arrestordre på israelske ledere.
I mai ba sjefaktoren i Den internasjonale straffedomstolens (ICC), Karim Khan, om at det skal utstedes arrestordre på Israels statsminister Benjamin Netanyahu. Aktoratet mener at det er rimelig grunn til å tro at Netanyahu er ansvarlig for krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten. Khan ba også om arrestordrer på Israels forsvarsminister Yoav Gallant og på tre Hamas-ledere: politisk leder Ismail Haniyeh, Gaza-lederen Yahya Sinwar og Mohammad Diab, som leder bevegelsens militære fløy. To av disse er senere drept av Israel.
Det er domstolen, i form av et dommerpanel med tre dommere som skal ta stilling til kravet. En avgjørelse var tidligere forventet å foreligge i løpet av sommeren.
Før retten fikk tatt stilling til saken ba Storbritannia retten om å få tatt opp et spørsmål om domstolens kompetanse (jurisdiksjon) til å straffeforfølge israelske statsborgere for forbrytelser på palestinsk territorium. Dette innebærer å problematisere hvorvidt domstolen har jurisdiksjon i den konkrete saken, noe som er høyst uvanlig på dette stadium av en sak for ICC. Den anførte rettslige bakgrunnen for henvendelsen var at Storbritannia mente at en bestemmelse i Oslo II-avtalen om fordeling av Israels og selvstyremyndighetens (PLOs) jurisdiksjon til å straffeforfølge hhv israelske og andre statsborgere for kriminelle handlinger på palestinsk selvstyreområde (Vestbredden og deler av Gaza) stenger for ICCs jurisdiksjon i saken.
Retten samtykket til at Storbritannia fikk sende inn sine synspunkter. Det ble samtidig gitt anledning for andre stater, organisasjoner og personer til å be domstolen om adgang til å kommentere spørsmålet. ICJ Norge og Forsvar folkeretten søkte og fikk tillatelse til å sende inn observasjoner. Etter valget i Storbritannia bestemte den nye regjeringen seg for å avstå fra videre innblanding. Prosessen ble likevel videreført i ICC, og vårt innlegg i saken ble innlevert 5. august, samme dag som staten Norge innleverte sitt innlegg, med samme konklusjon om at Oslo-avtalene ikke forhindrer arrestordre mot israelere. Det er inngitt mange andre innlegg, blant annet fra USA og Tyskland, med forskjellige konklusjoner og varierende rettslige begrunnelser.
I vårt innlegg er det anført at staten Palestina ble ekskludert som part i Oslo II-avtalen og dermed ikke forpliktet av avtalens bestemmelser. Dernest gjelder avtalens begrensninger bare rettshåndhevelse og ikke lovgivning, slik at avtalen – hvis deler av den fortsatt gjelder – ikke forhindret staten Palestinas tilslutning til ICC og dermed domstolens jurisdiksjon. For det tredje setter folkeretten skranker for hva det er adgang til å fraskrive seg ansvar for i relasjon til folkerettslige forbrytelser. Sist, men ikke minst, kan ikke ICCs jurisdiksjon i noe tilfelle begrenses av bilaterale avtaler, intern nasjonal lovgivning eller enkeltindividers nasjonalitet. Dette følger direkte av Roma-vedtektene for ICC, som ikke tillater unntak fra det regelverket som er etablert.
Innlegget drøfter og avviser også at spørsmål om såkalt komplementaritet kan forhindre domstolen fra å utstede arrestordre, med andre ord at prinsippet om at en relevant stat som ønsker å etterforske de samme forbrytelser mot de samme personer skal gis anledning til det, i dette tilfellet ikke er til hinder for arrestordre siden Israel fikk tilstrekkelig beskjed om at ICC åpnet etterforskning uten at det medførte relevant israelsk etterforskning av Netanyahu og Gallant. Avslutningsvis er det tatt til orde for at ICC på samme måte som i arrestordrene mot russiske ledere for forbrytelser i Ukraina, må understreke at de aktuelle forbrytelser er begått i kontekst av aggresjon, her mot staten Palestina. Det er endelig pekt på at domstolen i sin avgjørelse, i lys av det pågående folkemordet i Gaza, bør vurdere å peke på aktors mulighet for utvidelse av rettsgrunnlaget også etter at arrestordre mot israelske ledere er utstedt.
Kontakter i saken:
Professor Terje Einarsen for ICJ-Norge, mobil 90629307, terje.einarsen@uib.no
Advokat Kjell M Brygfjeld for Forsvar folkeretten, mobil 90873793, kmb@ebtas.no