Regjeringen med svar til ICJ-Norge – Flyktningkrisen i Hellas

Regjeringen vil ikke foreta en snarlig evakuering av flyktninger fra de greske øyene. ICJ-Norge sendte i april brev til statsministeren og utenriksministeren, med forslag om hvordan regjeringen kunne avhjelpe situasjonen på de greske øyer i lys av utbruddet av koronaviruset (Covid-19). ICJ-Norge foreslo at regjeringen burde ta initiativ til et samarbeid med UNHCR, EU, rederinæringen og andre lands myndigheter om å ta i bruk ulike fartøy for:

  • rask evakuering av flyktningene
  • eventuell forflytning til annen gresk havn hvor skipet med flyktningene kan legge til
  • medisinsk behandling om bord
  • sikkerhet for flyktningene om bord
  • frivillig behandling av asylsøknadene ved UNHCR om bord
  • opphold om bord inntil overføring til bosetting i annet land

Den 3. juni mottok ICJ-Norge svar fra regjeringen ved statssekretær Hilde Barstad i justis- og beredskapsdepartementet. Regjeringen mener at ICJ-Norges forslag er en kortsiktig respons som kun vil nå et begrenset antall sårbare migranter. På tross av at regjeringen primært ønsket seg en langsiktig løsning med bred europeisk støtte, har de likevel sagt ja til relokaliseringsinitiativet som har kommet fra flere europeiske land. Regjeringens godkjennelse av initiativet er ikke endelig. Den endelige deltakelsen er betinget av at mellom 8 og 10 av de land som har sagt ja til å relokalisere flyktninger faktisk har gjort dette.

ICJ-Norge takker regjeringen for et nokså utfyllende svarbrev, men vi er skuffet over regjeringens svært begrensede initiativ. Det rapporteres nå om en stadig mer alvorlig situasjon i flyktningleirene på de greske øyene, om alvorlige brudd på menneskerettighetene ved greske myndigheter og lite betryggende asylsaksbehandling, og at det stadig er stor fare for at coronaviruset vil spre seg til disse leirene med katastrofale konsekvenser. Verken regjeringens initiativ eller det nevnte europeiske initiativet er dessverre tilstrekkelig i denne situasjonen.

ICJ-Norge vil fortsette å følge situasjonen på de greske øyer. Vi ber regjeringen om å gjøre det samme og ta et mer omfattende initiativ i tråd med forslaget fra ICJ-Norge dersom situasjonen forverres ytterligere eller akutt.

Del innlegget: