Anmodning om spesialdomstol for å rettsforfølge krigen i Ukraina

President for EU-kommisjonen, Ursula von der Leyen, uttalte onsdag forrige uke at det er et behov for å opprette en spesialdomstol som skal etterforskje og rettforfølge Russlands angrepskrig mot Ukraina. Hun foreslo to alternative organiseringer av et Ukraina-tribunal.
Styreleder i ICJ Norge, Terje Einarsen, omtaler von der Leyens uttalelse som et «gjennombrudd». Et Ukraina-tribunal vil innebære at statsledere blir tiltalt for aggresjonsforbrytelser for første gang siden 2. verdenskrig.
Ved to anledninger de siste årene har Stortinget stemt ned forslag om at Norge skal anerkjenne forbudet mot angrepskrig. Einarsen mener nå at bred internasjonal oppslutning er viktig for det eventuelle tribunalets legitimitet, og at tydelig støtte fra Norge er viktig.
Styreleder i ICJ, Terje Einarsen, mener Norge må være tydelig i sin støtte til en spesialdomstol.
Styreleder i ICJ, Terje Einarsen, mener Norge må være tydelig i sin støtte til en spesialdomstol.

 

I et brev undertegnet undertegnet sammen med Berit Lindeman, generalsekretær for Den norske Helsingforskomité og Oleksandra Matviychuk, styreleder for Senteret for sivile rettigheter, mottaker av Nobels fredspris 2022, oppfordrer han utenriksminister Anniken Huitfeldt til å støtte opprettelsen av en spesialdomstol.
Del innlegget: